«Φαίδρας Άτοπος» της Δήμητρας Μήττα

σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη
με την Ηρώ Μουκίου στον ομώνυμο ρόλο
και την σύμπραξη του συνθέτη Νίκου Ξανθούλη επί σκηνής,

Το έργο της Δήμητρας Μήττα «Φαίδρας Άτοπος», σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη, με την Ηρώ Μουκίου στον ομώνυμο ρόλο, μετά την θριαμβευτική υποδοχή του κοινού στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδας και στην Αθήνα, ξεκινάει το ταξίδι της σε πόλεις της Ελλάδος με την σύμπραξη του Νίκου Ξανθούλη και μελωδίες αρχαίας επτάχορδης λύρας επί σκηνής, 

Ο συγκλονιστικός μονόλογος για τη γυναικεία ψυχή – που όμως αφορά όλους – τον έρωτα και τις βλαβερές συνέπειες του, τη σάρκα και τις αδυναμίες της. Ένας ύμνος στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, τις ανισότητες που υφίσταται η γυναίκα σε κάθε κοινωνία από το πριν έως το τώρα ίσως και το μετά.

Ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ! Μία ηθοποιό και έναν μουσικό!

Φαίδρα βασίλισσα, μητέρα, σύζυγος, ερωμένη. Από την Κρήτη στην Αθήνα. Θύμα κ θύτρια.

Η παράσταση με αφορμή το μύθο της Φαίδρας επιχειρεί μια ανατομία στα σκοτάδια της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια της. Πόσο η μοίρα μας κατευθύνει; Έχουμε εμείς μερίδιο ευθύνης για τις επιλογές μας τελικά; Τι σημαίνει «ηθική» και πώς διαμορφώνεται ανά τους αιώνες; Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της αμιγούς λογικής, θα την καταδικάζαμε; Ερωτήματα που η ίδια η αντιηρωίδα θέτει στον εαυτό της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξηγήσει τα στρεβλά της ζωής της. Μια εξωπραγματική πραγματικότητα αποκαλύπτεται καθώς ξετυλίγει την ιστορία της. Η Φαίδρα μιλά για τη Φαίδρα με ότι αυτό συνεπάγεται. Λυρισμός, χιούμορ, κυνισμός, ρεαλισμός, τραγωδία σε ρυθμό παραληρηματικό.

Η σαρωτική ερμηνεία της Ηρώς Μουκίου ακροβατεί στην κυριολεξία πάνω σε μια δοκό, υπό τους ήχους αρχαίας επτάχορδης λύρας, δια χειρός του σπουδαίου Νίκου Ξανθούλη επί σκηνής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣQ Κείμενο: Δήμητρα Μήττα / Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης / Σκηνικά: ORI M /Κοστούμια: ORI M & ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ / Κίνηση / Σχεδιασμός φώτων / Video Trailer: Αντώνης Καραγιάννης / Γραφιστικά: Αντρέας Βούλγαρης για την CreatADV / Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαρζώνης, Χριστίνα Φυλακτοπούλου/ Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση

Φαίδρα η Ηρώ Μουκίοy / Πρωτότυπη μουσική με αρχαία επτάχορδη λύρα: Νίκος Ξανθούλης