Νίκος Ξανθούλης - «O Οδυσσέας Ελύτης η Σαπφώ και η λύρα του Ορφέα»

Μαζί του η μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου

1600 χρόνια στην σιωπή και η αρχαία λύρα του Ορφέα επιστρέφει στα χέρια του συνθέτη και μουσικού Νίκου Ξανθούλη και ζωντανεύει – τι άλλο; – την ποίηση.

Ένας διάλογο της αρχαίας λύρας με την σύγχρονη ελληνική μουσική και την ποίηση της Σαπφούς και του Οδυσσέα Ελύτη. 

Στην παράσταση θα ακουστούν τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς από μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη και σύνθεση του Νίκου Ξανθούλη

Ακόμη τραγούδια αγαπημένα σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη από γνωστούς Έλληνες συνθέτες όπως Μάνος Χατζιδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Δ. Λάγιος, Γ. Κουρουπός κ.α.

Τραγούδια όπως, «Ο κήπος έμπαινε στην θάλασσα», « Θαλασσινό τριφύλλι» , τα τζιτζίκια». «Δελφινοκόριτσο», «Του μικρού βοριά», «τα Ρ του έρωτα», « η πεντάμορφη στον κήπο», «με την πρώτη σταγόνα», «Ένα το χελιδόνι», «Ήλιος ηλιάτορας», «Στεριές και θάλασσες», «Μάγια», και πολλά ακόμη τραγούδια.

Ο Οδυσσέας Ελύτης μετάφρασέ πολλά από τα ποιήματα της Σαπφούς.

Το ανήσυχο πνεύμα του τον έκανε επαναστάτη, αυτός ο άνθρωπος που γεννήθηκε για να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα με τον δικό του τρόπο και κατάφερνε να βλέπει τα πράγματα «βαθιά». Αυτός ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, ένας άνθρωπος που άφησε πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά και είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Η Σαπφώ θεωρείται με την ποίησή της, που ήταν γραμμένη στην αιολική διάλεκτο, ως η σημαντικότερη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας. Ο Πλάτων την ονομάζει «σοφή» και «δέκατη Μούσα», Η ποίησή της Σαπφούς δονείται από αυθορμητισμό και έντονα αισθήματα. 

Ο γνωστός συνθέτης, ερευνητής και ερμηνευτής με διεθνή αναγνώριση αρχαίας λύρας, Νίκος Ξανθούλης, μετά από πολύχρονη και βαθιά μελέτη του οργάνου και της αρχαίας ελληνικής μουσικής αναβιώνει τον ήχο της αρχαίας λύρας με έργα που απευθύνονται σε οποιονδήποτε θέλει να χαρεί την απλότητα και την ομορφιά ενός ήχου τόσο πρωτότυπου όσο και οικείου.

Το όργανο που χρησιμοποιεί είναι πρωτότυπη ανακατασκευή μιας αρχαίας ελληνικής λύρας φτιαγμένο από τον σπουδαίο οργανοποιό Νικόλαο Μπρα.

Συμμετέχουν μουσικοί με Βιολί, Τσέλο και κρουστά, κλαρινέτο ή σαξόφωνο

Videos