Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καναρίνι μου γλυκό» Αφιέρωμα στην Ρόζα Εσκενάζυ

Κατερίνα Τσιρίδου / Αλίκη Ζαχαροπούλου/ Μαριάνθη Λιουδάκη

 Κείμενα: Παναγιώτης Μέντης

Μια πρωτότυπη μουσική παράσταση αφιερωμένη στην Ρόζα Εσκενάζυ με τα πιο ωραία τραγούδια της και την “ίδια” επί σκηνής να μας μιλάει για τις πιο δυνατές ιστορίες από την πολυτάραχη ζωή της. Μια πρωτότυπη παράσταση γεμάτη μουσικές εικόνες, λόγια και χρώματα μιας εποχής που σημάδεψαν την εξέλιξη τους ελληνικής μουσικής.

Τα κείμενα υπογράφει ο Παναγιώτης Μέντης, στο ρόλο της Ρόζας η Αλίκη Ζαχαροπούλου

Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Κατερίνα Τσιρίδου και η Μαριάνθη Λιουδάκη. Guest ανάλογα με τις ημερομηνίες η Αρετή Κετιμέ.

Η παράσταση μπορεί, ανάλογα με τις δυνατότητες του χώρου, να έχει και προβολή με φωτογραφίες και βίντεο από την ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ.

 

Η Ρόζα Εσκενάζυ είναι ένας μύθος στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής και του ρεμπέτικου τραγουδιού. Εβραιοπούλα από Σεφαραδίτικη οικογένεια. Η καριέρα της υπήρξε πάντα προτεραιότητα στη ζωή της και είναι αλήθεια ότι η μουσική την αποζημίωσε με το παραπάνω, είναι η πρώτη τραγουδίστρια η οποία υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία και στα χρόνια πριν και αμέσως μετά τον πόλεμο έλυνε κι έδενε στη δισκογραφία.

Την επιρροή της αυτή την χρησιμοποίησε για καλό σκοπό προωθώντας καλλιτέχνες όπως η Μαρίκα Νίνου ή η Στέλλα Χασκήλ κ.α.

Το πάθος και ο δυναμισμός της την κράτησαν ακμαία ακόμα και όταν η πρώτη νιότη είχε χαθεί. Με τις περιοδείες της στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Αμερική η Ρόζα αναζωογόνησε την καριέρα της. Στα τέλη του ’60 αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον της νεολαίας για την πρώιμη δισκογραφία της, ενώ στα μέσα του ’70 η επάνοδος του ρεμπέτικου την τοποθέτησε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Το αστέρι της όμως είχε αρχίσει να δύει αμετάκλητα στον κόσμο της μαγείας και του θεάματος. Παρότι ισχυριζόταν ότι γεννήθηκε μαζί με τον εικοστό αιώνα, στην πραγματικότητα είχε ξεπεράσει τα ογδόντα και το 1980 άφησε τη ζωή και την τέχνη της που τόσο αγάπησε. Άφησε όμως και τραγούδια που αγαπήσαμε και τραγουδάμε μέχρι σήμερα: «Χαρικλάκι» «Αερόπλανο θα πάρω», «Βάλε με στην αγκαλιά σου»…

Ο Παναγιώτης Μέντης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς θεατρικούς συγγραφείς της χώρας μας, έχοντας πολλές επιτυχημένες συνεργασίες στο ενεργητικό του.

Διακρίσεις, βραβεία, έργα που τα συνοδεύουν, διθυραμβικές κριτικές σηματοδοτούν μια επιτυχημένη πορεία που είναι σαφώς αποτέλεσμα  ενός ανήσυχου νου που η εναργή του ματιά μαζί με τον βαθύ του προβληματισμό δημιουργούν έργα σταθμούς στη ελληνική θεατρική πραγματικότητα

Η Κατερίνα Τσιρίδου αν και νέα σε ηλικία, θεωρείται εδώ και χρόνια μία από τις καλύτερες εκπροσώπους του ρεμπέτικου τραγουδιού της γενιάς της.
Οι συνεργασίες της με σημαντικότατα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού είναι επίσης αμέτρητες: Στέλιος Βαμβακάρης, Σπύρος Λιόσης, Μπάμπης Γκολές, Τάκης Μπίνης, Τόλης Χάρμας, Αγάθωνας, Γιώργος Ξηντάρης, Μανώλης Δημητριανάκης, Βαγγέλης Κορακάκης, Θόδωρος Πολυκανδριώτης, Δημήτρης Τσαουσάκης, Μπάμπης Τσέρτος, Γιάννης Αργύρης, Σπύρος Πολυκανδριώτης, Λέλα Παπαδοπούλου, Γιώργος Τζώρτζης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, Γιάννης Μωραΐτης, Δούκισσα, Χαρούλα Λαμπράκη, Τασία Βέρρα, Κώστας Παπαδόπουλος.

Η Αλίκη Ζαχαροπούλου είναι μια ηθοποιός αλλά και γυναίκα που σε μαγνητίζει κατά την διάρκεια της παράστασης στο θέατρο με την ερμηνεία της. Ξεκίνησε την  θεατρική της πορεία με την «Γέρμα» του Φ.Γ. Λόρκα το 2003. Στην τηλεόραση την πρωτοείδαμε στην σειρά Απαγορευμένη Αγάπη το 2004. Έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στην τέχνη και συνεχίζει. 

Η Αρετή Κετιμέ καταξιωμένη στο τραγούδι και το σαντούρι. Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε από τα 13 της χρόνια, εξελίχθηκε και συνεχίζει την πορεία έως σήμερα με παραδοσιακά, ρεμπέτικα, σμυρναίικα και άλλα τραγούδια από τα πολλά είδη της μουσικής μας.  Έχει συνεργαστεί με όλους τους σπουδαίους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό..

Η Μαριάνθη Λιουδάκη αγάπησε και υπηρετεί το παραδοσιακό τραγούδι παρ’ ότι σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Από το 2002 συνεργάζεται με ορχήστρες και σπουδαίους καλλιτέχνες.

 

Μαζί τους σπουδαίοι μουσικοί

Νίκος Πρωτόπαπας: Κιθάρα

Εύη Κανέλλου: κρουστά

Δήμος Βουγιούκας: Ακορντεόν

Μιχάλης Δανιάς: Βιολί

Νίκος Μουργελάς: Κανονάκι